Våra Öl

All öl tappas direkt på fat och förvars i kylrummet som delas av bryggeriet och puben, vilket gör att all öl är så färsk som det går att få. I puben serveras all öl från kran och de cirkuleras från tid till annan. Det finns oftast 10 öl uppkopplade av de du kan läsa om nedan. En och annan special-öl kan dock dyka upp på flaska.
Alla öl är glutenfria enligt en reduceringsprocess beskriven nedan. För de som inte tål gluten alls har vi glutenfria alternativ, men det är öl vi inte gör själva.

Denna markering visar vilka öl som nu är uppkopplade i puben. Övriga öl kommer upp så småningom, beroende på årstid. Men självklart kommer det nyheter också.


EelstoneFarm

Cream Ale 5,5% IBU 18
Malt: Korn, majs
Humle: Mount Hood
Cream ale bryggs vanligtvis för att vara lätta och uppfriskande med blek gyllene färg. Trots namnet innehåller cream ales inga mejeriprodukter. Humlen ger en blommig och örtig arom med smak av grapefrukt samt en hint av citron.


GreenBay

“GULDVINNARE” på Adelsö Ölfestival 2022

Dark Mild 4,2% IBU 18
Malt: Korn, Havre
Humle: Bramling Cross
En klassisk brittisk “session beer” med lägre alkoholhalt och mycket smak från malten. Britterna säger om denna stil …
“It’s a kind of beer that you can drink all evening with friends without getting seriously hammered”


BlackMountain

Brown Ale  5,5%. IBU 29
Malt: Maris Otter, Chokladmalt, rostad malt
Humle: WGV, Mount Hood, Willamette
En amerikansk Brown Ale bryggd med fyra olika sorters malt och humlad med WGV, Willamette och Mount Hood. Den är lättdrucken, mahognyfärgad med subtila toner av kaffe, kakao och balanserad beska.


BigMoss

Vienna Lager  4,5%. IBU 28
Malt: Korn
Humle: Magnum, Mount Hood
Vienna lager är medelfylligt, på gränsen till lätt öl bryggt på wienermalt. Det är maltigt, smakrik med viss sötma och rätt stor beska. Arom och smak har en ton av rostad malt.


WolfStrait

Porter 5,9% IBU 35
Malt: Pale Ale, Chokladmalt, Brun Malt
Humle: Fuggle
En klassisk engelsk porter i stil med London Porter med rostad smak, inslag av kaffe, kavring, mörk choklad och lakrits.


AldertreeBay

Brut IPA 7,5% IBU: 75
Malt: Korn, Majs 
Humle: Eldorado och Mosaic
En torr IPA med mycket låga nivåer av restsocker. Smak och arom drar åt tropisk frukt, citrus, päron, vattenmelon och stenfrukter, även inslag av godis.


DeepValleyRoad

ESB 6,0% IBU 41
Malt: Korn
Humle: Magnum, Godiva och Jester
Extra Special Bitter med klassiska och moderna ingredienser från Storbritannien. Det som skiljer ESB från en bitter är den högre alkoholstyrkan. Malten ger en bakgrundsarom av karamell och humlen bidrar med kryddighet, toner av kåda, svarta vinbär, krusbär och grapefrukt.


Eelstone

Ale  5,5%  IBU 35
Malt: Korn
Humle: Centennial, Cascade
En lättdrucken ale där malten får ta huvudrollen. Cascade bidrar med en blommig och frisk arom med sin karakteristiska citrusliknande toner.


CloverRoad

Red Ale 5,0% IBU 40
Malt: Korn
Humle: Magnum, Simcoe, Moutere
En lättdrucken röd ale . Humlen är av moderna amerikanska typer. Simcoe har inslag av passionsfrukt, aprikos, intensiv tall och trä. Moutere ger intensiv doft och smak av tropisk frukt, grapefrukt, passionsfrukt och granskott.


MarleyWine

Barley Wine 10,0 % IBU 45
Malt: Maris Otter kornmalt
Humle: Target, Challenger
Det är en maltig, relativt söt och alkoholvärmande öl med inslag av knäck och karamell. Lagrade sorter har inslag av torkad frukt och vår har lagrats i 3 år.


RedosHigh

Stout 6,7% IBU 53
Malt: Korn, vetemalt, rökt malt
Humle: East Kent Golding 
Denna stout har fått sällskap av whiskyindränkta ekstavar under ett par veckor innan den fatats. Den engelska humletypen är en klassisk brittisk sort som har dokumenterats i landskapet Kent redan 1790 och är en klassiker för de mörka ölsorterna från Storbritannien. I ölen anas en smak av whisky.


RedosHigh Imperial
Flaska 33cl

Stout 8,5% IBU 100
Malt: Korn, rostat korn
Humle: Cascade, Centennial


RedosHigh Lakrits
Flaska 33cl

Stout 10% IBU 57
Malt: Korn, rostat korn, vetemalt
Humle: Magnum East Kent Golding
Lakrits essence


RedosHigh Viol/Lakrits
Flaska 33cl

Stout 10% IBU 57
Malt: Korn, rostat korn, vetemalt
Humle: Magnum East Kent Golding
Lakrits- och ViolessenceCountryVillage

IPA 3,5% IBU 30
Malt: Korn, Vete, Havre
Humle: Citra, Mosaic
Vår session IPA med tydlig beska och friska citrustoner. Humlen bidrar med arom från blodapelsin, mango, citrus, tropisk frukt, stenfrukter och granskott.


RidgeVillage

Belgian Blond 7,5 % IBU 19
Malt: Korn
Humle: Saaz, East Kent Golding
Denna öl har en fruktig, kryddig smak med sötma, inslag av aprikos, banan, örter och honung. Under bryggningen tillsätts apelsinskal, pomerans och korianderfrön. Jäsningen sker i rumstemperatur och den belgiska jäststammen ger mer fruktiga smaker än exempelvis engelsk ale.


AppleBay

West Coast IPA  6,5% IBU 61
Malt: Korn
Humle: Mosaic, Citra
En öl med riklig beska, men också fruktigt från amerikanska västkusten. Citra har en tydligt fruktig ton, allmänfruktig med viss övervikt av citrus.


SpringBay

Italian Pilsner 4,5 % IBU 35
Malt: Eraclea kornmalt
Humle: Aurora, Bobek, Mandarina
En medelhavsinspirerad lager där den italienska malten ger en mycket lätt och elegant smak. Ölet är torrhumlat med Mandarina humle som bidrar med örtiga och fruktiga citrustoner där förnimmelser av jordgubbar, krusbär och vinbär kan finnas.


MountainBay

Amber Ale 5,0% IBU 19
Malt: Korn
Humle: Nugget, Willamette, East Kent Golding
En amber syftar till ölets bärnstenfärg. Smaken är främst maltig, men har också från humlen en kryddig örtighet och inslag av svarta vinbär.


AkesCourt

Skotsk Ale “80/-” 6,2% IBU 22
Malt: Korn
Humle: Centennial, East Kent Golding
En skotsk ale skiljer sig från en engelsk ale genom en fylligare, mer maltig, något sötare karamellton. Humlen är tillbakadragen då den traditionellt var dyr att importera. “80/-” betyder 80 shilling och syftar på 1800-tals priset på en tunna öl. Det anger även en alkoholstyrka som en exportöl.


SmithPlain

Svart IPA  5,9 % IBU 54
Malt: Korn, rostad korn
Humle: Wakatu, Pacific Jade
En IPA som ser ut som en stout. Humlen ger en kryddig, svartpepprig, blommig och citrusaktig ton. De moderna humlesorterna härstammar från Böhmen genom Saaz och Hallertauer Mittelfrü, men korsade med Nya Zeeländsk inhemsk humle.

WesternTrail

Porter 5,0% IBU 25
Malt: Korn
Humle: Pacifica Gem, Hallertauer Mittelfrü
En julöl med Hallertauer Mittelfrüh, en över hundra år gammal humlesort, som ger en lätt blommig och kryddig arom. Ölet har smak av pepparkaka.


RedosHigh Hallon
Flaska 33cl

Stout 6,5% IBU 17
Malt: Korn, rostat korn
Humle: Warrior East Kent Golding 
Denna stout har smaksatts med äkta hallon och laktos är tillsatt för att runda av hallonets syrlighet.

Innehåller: Laktos


ParkofAlley

NEIPA 6,0% IBU 65
Malt: Korn, vete, råg
Humle: Mosaic, Citra, El Dorado
En riktigt dimmig gyllene IPA med frisk beska. Humlen ger en arom av tropisk frukt, päron, vattenmelon och stenfrukter samt inslag av godis och jordgubbskryddig, svartpepprig, blommig och citrusaktig ton.


SunBay

Chili Ale 6,0% IBU 17
Malt: Korn, Vete, Havre
Humle: Warrior, Saaz
En öl som i både kok och torrhumling har berikats med Aleppo chili. En frisk arom av chilin möts redan i doften och i första sippen möts du av hettan. Den tar dock inte över och resten av ölets smaker framträder relativt snart. Chilins hetta mildras vartefter du avnjuter glaset.


MeadowVillage

DIPA 7,5% IBU 75
Malt: Korn
Humle: Nya humle sorter från Yakima
En dimmig öl med tydlig beska, men också fruktig. Denna komplexa blandning av humle ger karaktärer av tydlig citrus, grapefrukt, tall.


HillofAbraham

Lager 4,6% IBU 31
Malt: Korn
Humle: Saaz, Spalter select
En lager som bär alla klassiska ingredienser som kännetecknar en tjeckisk lager. Saaz är en av de 4 nobla humlesorterna och Spalter Select en nyare korsning av Spalter och Hallertauer som ger en kryddighet till aromen.


BarrelCountry

Cold IPA 6,7% IBU 74
Malt: Korn, majs
Humle: Chinook, Citra, Centennial

Uttrycket cold IPA kommer från att ölet jäser kallt, som en lager och med lagerjäst. Den har en riklig fruktig smak med tydlig beska, inslag av krusbär, ananas, färska örter, passionsfrukt och grapefrukt. 


Dalaland

Ale 5,5 % IBU 17
Malt: Korn, Vete
Humle: Cascade
Möt en ale med ton av kaffe och vanilj, en Nya Zeeland favorit. Cascade har en blommig och frisk arom, med karakteristiska citrus-liknande toner och här har ölet fått ta emot kallbryggt kaffe med vanilj.


IcelandSquare

Belgisk Wit 5,3% IBU 17
Malt: Korn, Vete
Humle: Cascade, Citra
Belgisk Wit är ett friskt smakfullt veteöl med citrus och koriandersmak utan att vara för alkoholstarkt. Precis som de tyska veteölen så ger humlet inte något bidrag till smak eller arom, utan det är kryddor som ger smak. Ölet har en låg restsötma och upplevs som torrt. 


The Twelve

SMASH IPA 4,0% IBU 40
Malt: Korn
Humle: Amarillo
Ett experimentöl med endast en sorts malt och en sorts humle, (Single Malt And Single Hop) men också kryddad med pomerans, apelsin och kardemumma. En lätt sommaröl med något lägre alkoholstyrka och mycket smak.


OlovsGrove

Amerikansk veteöl 5,1% IBU 25
Malt: Vete, Korn
Humle: Sterling, Mt Hood (Hallertauer Mittelfrüh)
En amerikansk veteöl skiljer sig väsentligt från den tyska då denna jäser med alejäst. Det ger inte en så uttalad syrlighet som den tyska varianten. Dessutom används amerikansk humle, en klon av Hallertauer Mittelfrüh som ger blommiga och kryddiga arom- och smaktoner.


HighLand

Dubbel IPA 7,2% IBU 80
Malt: Korn
Humle: Warrior, Amarillo, Willamette, Sultana, Centennial, Mosaic, Citra
En humlebomb där det mesta har tillsatts i torrhumlingen. Beskriva den mixen är inte lätt, jag säger bra, smaka.


CraneMountain

Vanilj veteöl 4,6% IBU 23
Malt: Pale ale och vetemalt
Humle: Sterling, Citra
Detta är i grunden en amerikansk veteöl. Humlen ger en arom av citrus, passionsfrukt, tropisk frukt, grapefrukt och lime som gifter sig fint med en touch av vaniljessens.


Om gluten

Glutenreducerad eller glutenfri?
Gränsvärden för glutenfritt har historiskt reviderats. Vid den senaste sänkningen av gränsvärdet för glutenfritt så gick man från 200 ppm till 20 ppm, med andra ord en drastisk sänkning. Man har även lagt till en definition med gränsvärde för ”mycket låg glutenhalt” som max får ha 100 ppm.
Smakverkstan Bryggeri använder sig av enzymatisk nedbrytning av gluten, så ölen är gjord på normala ingredienser (kornmalt och eller vetemalt) och det enzym vi använder har tre syften för oss. Klarningsagent, ölstabilisering/mognad och glutenreduktion.

Definitioner
Glutenreducerad
När vi säger att en öl är glutenreducerad så använder vi exakt samma metodik som görs för glutenfria öl. Skillnaden är att vi inte ännu har glutentestat det ölet.

Vi kan dock säga det är extremt sannolikt att de av våra öl som vi säger är glutenreducerade skulle komma under gränsvärdet för ”mycket låg glutenhalt” (100 ppm) och vi kan säga att det är mycket sannolikt att den skulle komma under värdena för glutenfri (20 ppm).