Våra Öl

All öl tappas direkt på fat och förvaras omedelbart i kylrummet som delas av bryggeriet och puben, vilket gör att all öl är så färsk som det går att få. I puben serveras all öl från kran och de cirkuleras från tid till annan. Det finns alltid 8 öl uppkopplade av de du kan läsa om nedan. En och annan special-öl kan dock dyka upp på flaska.
All öl är glutenreducerad enligt definition nedan.

Fotografierna i etiketterna nedan kommer från min morfarsfars lådor med glasplåtar och är tagna mellan åren 1900 -1925. Huvudpersonen på de flesta bilderna är min morfar Gösta när han är mellan 6-10 år. Jag önskar dedikera ölen till honom.


SunBay

Chili Ale 5,0% IBU 26
Malt: Korn, Vete, Råg
Humle: Warrior, Saaz
En öl som i både kok och torrhumling har berikats med spansk peppar. En frisk arom av chilin möts redan i doften och i första sippen möts du av hettan. Den tar dock inte över och resten av ölets smaker framträder relativt snart. Chilin hetta mildras vartefter du avnjuter glaset.

Gösta 4 år gammal i barnflickans knä. Denna öl undrar jag om du tyckt om? (Han gillade punch)


MeadowVillage

SMASH IPA 5,8% IBU 50
Malt: Korn
Humle: Citra
En öl med beska, men också fruktig, från amerikanska västkusten. Citra har en tydligt fruktig ton, allmänfruktig med viss övervikt av citrus. SMASH står för ”single malt and single hop” och är en metod för att utvärdera en ingrediens i taget.

Gösta och syster åker pulka i Tantolunden


CloverRoad

Red Ale 5,0% IBU 40
Malt: Korn
Humle: East Kent Golding
En lättdrucken, ljusare Red Ale av irländsk typ.

Gösta och hans syster Gudrun poserar ute vid vattnet på landstället vid Glyxnäs, Blidö.


SmithPlain

Svart IPA  5,3 % IBU: 42
Malt: Korn, rostad korn
Humle: Wakatu, Pacific Jade
En IPA som ser ut som en stout. Humlen ger en kryddig, svartpepprig, blommig och citrusaktig ton.

Hilma Karolina Maria Masreliez, Göstas farmor född 1811


AldertreeBay

Brut IPA 6,7% IBU: 5
Malt: Korn, majs 
Humle: Eldorado och Mosaic
En torr IPA där de långa sockerkedjorna bryts ner så att jästen kan konsumera i stort sett allt. Eldorado humlen har typiska aromer som drar åt tropisk frukt, päron, vattenmelon och stenfrukter, har den också inslag av godis. Mosaic kan beskrivas med ord som Mango, citron, citrus, Tropisk frukt, stenfrukter och granskott.

Siri är Göstas mor och hon ses här i vinterkappa och hatt på Södermalm. De bodde vid Zinkensdamm och fick se Stockholm växa. Denna öl skulle kunnat smaka Siri efter vad som har beskrivits hon henne. Varm, god och en kvinna med massor av humor.


Eelstone

Ale  5,8%  IBU 41
Malt: Korn
Humle: Cascade
En lättdrucken ale där malten får ta huvudrollen. Cascade har en blommig och frisk arom, med karakteristiska citrusliknande toner.

Gösta ca 8 år med sina systrar Anita och Gudrun på Blidö. Troligen är det Göstas farbror med fru som står bakom. En härlig sommardag är det uppfriskande med en amerikansk Ale med en balanserad beska.


Dalaland

Ale 6,3% IBU 17
Malt: Korn
Humle: Cascade
Möt en ale med ton av kaffe och vanilj, en Nya Zeelands favorit. Cascade har en blommig och frisk arom, med karakteristiska citrus-liknande toner och här har ölet fått ta emot kallbryggt kaffe med vanilj.

En familjesamling på baksidan av huset på Blidö en sommardag för att fira en födelsedag, vems? Troligen Hilmas då de andra personerna föddes på hösten/vintern. Tårta kakor och en öl med kaffesmak, mums.


AppleBay

West Coast IPA  6,3% IBU 59
Malt: Korn
Humle: Mosaic, Citra
En öl med riklig beska, men också fruktigt från amerikanska västkusten. Citra har en tydligt fruktig ton, allmänfruktig med viss övervikt av citrus.

Gösta är 10 år när han år 1920 stolt visar upp sin nya segelbåt för sin far. Det är snart 100 år sedan och det firar vi med att brygga en öl som vi vet med visshet att han skulle uppskatta om han fortfarande var i livet, Morfar, denna är för dig. 


BigMoss

Vienna Lager  5,0% IBU 23
Malt: Korn
Humle: Hallertauer Mittelfrü  
En lite mörkare lager, speciellt framtagen till oktoberfest med klassikerna över alla i humlevärlden. Dess uppgift är att ge en balanserad beska.

Göstas farbror? Kanske


Redos High

Stout 6,2% IBU 66
Malt: Korn, rostat korn, rökt malt
Humle: East Kent Golding 
Denna stout har fått ligga i en whiskytunna under ett par veckor innan den fatats. Den engelska humletypen är en klassiker för de mörka ölsorterna från Storbritannien och här anas en smak av whisky.

Gösta med sin pappa Karl, sommar på Blidö.


Highland

Dubbel IPA 7,2% IBU 66
Malt: Korn, vete
Humle: Nugget, Horizon, Summit, Willamette, Hallertauer Mittelfrü, Cascade, Centennial, Mosaic, Chinook, Colombus, Citra
En humlebomb där det mesta har tillsatts i torrhumlingen. Beskriva den mixen är inte lätt, jag säger bra, smaka.

Påsk är en fin tid för god öl och här syns Gösta tillsammans med en av sina systrar måla påskägg i våningen på Krukmakargatan.


HillofAbraham

Lager 4,7% IBU 35
Malt: Korn
Humle: Spalter select
En lager som bär alla klassiska ingredienser som kännetecknar en tysk lager. Humlen är förädlad variant av de den ädla Spalter.

Göstas pappa Karl i ett självporträtt från år 1900


WesternTrail

Brown Ale Pepparkaka 4,6% IBU 23
Malt: Korn
Humle: East Kent Golding
Vår brittiska julöl med smak av pepparkaka. Kent Golding är den mest klassiska brittiska aromhumlesorten, med anor flera hundra år tillbaka i tiden. Sorten kan kallas Golding, Kent Golding eller East Kent Golding beroende på var i England den har odlats. Utomordentlig humle i brittiska ales.

Morfar älskade Kung Oskars pepparkakor


Om gluten

Glutenreducerad eller glutenfri?
Gränsvärden för glutenfritt har historiskt reviderats. Vid den senaste sänkningen av gränsvärdet för glutenfritt så gick man från 200 ppm till 20 ppm, med andra ord en drastisk sänkning. Man har även lagt till en definition med gränsvärde för ”mycket låg glutenhalt” som max får ha 100 ppm.

Smakverkstan Bryggeri använder sig av enzymatisk nedbrytning av gluten, så ölen är gjord på normala ingredienser (kornmalt) och det enzym vi använder har tre syften för oss. Klarningsagent, ölstabilisering/mognad och glutenreduktion. En fördel som vi ser är att vi inte ser något behov att använda PVPP (Polyvinylpolypyrrolidone – populär klarningsagent bland bryggerier) överhuvudtaget i vår bryggprocess.

Våra definitioner
Glutenfri
När vi säger att en öl är glutenfri så innehåller den <20 ppm gluten (i regel så ligger den under 10 ppm baserat på de labbresultat vi får). När vi säger att en av våra produkter är glutenfri så har den genomgått ELISA (enzyme-linked immunosorbent assay) glutentest hos ett ackrediterat laboratorium.

Glutenreducerad
När vi säger att en öl är glutenreducerad så använder vi exakt samma metodik och doseringstabeller som vi gör för den glutenfria ölen. Skillnaden är att vi inte låter ölen genomgå ett ELISA glutentest, då vi vid utförande av dessa labbtester hade varit tvungna att höja priset på ölen.

Vi kan dock säga det är extremt sannolikt att de av våra öl som vi säger är glutenreducerade skulle komma under gränsvärdet för ”mycket låg glutenhalt” (100 ppm) och vi kan säga att det är mycket sannolikt att den skulle komma under värdena för glutenfri (20 ppm).


Till sidans topp

 

Translate »