Våra Öl

All öl tappas direkt på fat och förvaras omedelbart i kylrummet som delas av bryggeriet och puben, vilket gör att all öl är så färsk som det går att få. I puben serveras all öl från kran och de cirkuleras från tid till annan. Det finns oftast 10 öl uppkopplade av de du kan läsa om nedan. En och annan special-öl kan dock dyka upp på flaska.
De allra flesta öl är glutenfria enligt en reduceringsprocess beskriven nedan. För de som inte tål gluten alls har vi glutenfria alternativ, men det är öl vi inte gör själva.

Denna markering visar vilka öl som nu är uppkopplade i puben. Övriga öl kommer upp så småningom, beroende på årstid. Men självklart kommer det nyheter också.


HillofAbraham

Lager 4,6% IBU 31
Malt: Korn
Humle: Saaz, Spalter select
En lager som bär alla klassiska ingredienser som kännetecknar en tjeckisk lager. Saaz är en av de 4 nobla humlesorterna och Spalter Select en nyare korsning av Spalter och Hallertauer som ger en kryddighet till aromen.

Testad glutenfri


DeepValleyRoad

ESB 6,3% IBU 45
Malt: Maris Otter, Melanoidin, Karamellmalt och Chokladmalt
Humle: Magnum, Godiva och Jester
Extra Special Bitter med klassiska och moderna ingredienser från Storbritannien. Det som skiljer ESB från en bitter är den högre alkoholstyrkan. Malten ger en bakgrundsarom av karamell och humlen bidrar med kryddighet, toner av kåda, svarta vinbär, krusbär och grapefrukt.


CraneMountain

Vanilj veteöl 4,6% IBU 23
Malt: Pale ale och vetemalt
Humle: Sterling, Citra
Detta är i grunden en amerikansk veteöl. Humlen ger en arom av citrus, passionsfrukt, tropisk frukt, grapefrukt och lime som gifter sig fint med en touch av vaniljessens.


GreenBay

Dark Mild 3,5% IBU 17
Malt: Korn, Havre
Humle: Bramling Cross
En klassisk brittisk ”session beer” med lägre alkoholhalt och mycket smak från malten. Britterna säger om denna stil …
”It’s a kind of beer that you can drink all evening with friends without getting seriously hammered”


AppleBay

West Coast IPA  6,2% IBU 58
Malt: Korn
Humle: Mosaic, Citra
En öl med riklig beska, men också fruktigt från amerikanska västkusten. Citra har en tydligt fruktig ton, allmänfruktig med viss övervikt av citrus.

Testad glutenfri


Highland

Dubbel IPA 7,2% IBU 80
Malt: Korn
Humle: Warrior, Amarillo, Willamette, Sultana, Centennial, Mosaic, Citra
En humlebomb där det mesta har tillsatts i torrhumlingen. Beskriva den mixen är inte lätt, jag säger bra, smaka.


AldertreeBay**

Brut IPA 5,8% IBU: 65
Malt: Korn, Majs 
Humle: Eldorado och Mosaic
En torr IPA där de långa sockerkedjorna bryts ner så att jästen kan konsumera i stort sett allt. Eldorado humlen har typiska aromer som drar åt tropisk frukt, päron, vattenmelon och stenfrukter, har den också inslag av godis. Mosaic kan beskrivas med ord som Mango, citron, citrus, Tropisk frukt, stenfrukter och granskott.

** Ej glutenreducerad


CountryVillage**

IPA 3,5% IBU 30
Malt: Korn, Vete, Havre
Humle: Citra, Mosaic
Vår folköls IPA med tydlig beska och friska citrustoner. Humlen bidrar med arom från blodapelsin, mango, citrus, tropisk frukt, stenfrukter och granskott.


The Twelve

SMASH IPA 4,0% IBU 40
Malt: Korn
Humle: Amarillo
Ett experimentöl med endast en sorts malt och en sorts humle, (Single Malt And Single Hop) men också kryddad med pomerans, apelsin och kardemumma. En lätt sommaröl med något lägre alkoholstyrka och mycket smak.


RedosHigh

Stout 6,7% IBU 67
Malt: Korn, rostat korn, rökt malt
Humle: East Kent Golding 
Denna stout har fått ligga i en whiskytunna under ett par veckor innan den fatats. Den engelska humletypen är en klassisk brittisk sort som lanserades i landskapet Kent redan 1790 och är en klassiker för de mörka ölsorterna från Storbritannien. I ölen anas en smak av whisky.

Testad glutenfri


CloverRoad

Red Ale 5,0% IBU 40
Malt: Korn
Humle: Magnum, Simcoe, Sorachi Ace
En lättdrucken ale av irländsk typ. Humlen är av moderna amerikanska typer. Simcoe har inslag av passionsfrukt, aprikos, intensiv tall och trä. Sorachi Ace är känd för sin ovanliga karaktär av citron, kokos och dill!


ParkofAlley**

NEIPA 6,0% IBU 65
Malt: Korn, vete, råg
Humle: Mosaic, Citra, El Dorado
En riktigt dimmig gyllene IPA med frisk beska. Humlen ger en arom av tropisk frukt, päron, vattenmelon och stenfrukter samt inslag av godis och jordgubbskryddig, svartpepprig, blommig och citrusaktig ton.

**Ej glutenreducerad


Dalaland

Ale 5,5 % IBU 17
Malt: Korn, Vete
Humle: Cascade
Möt en ale med ton av kaffe och vanilj, en Nya Zeeland favorit. Cascade har en blommig och frisk arom, med karakteristiska citrus-liknande toner och här har ölet fått ta emot kallbryggt kaffe med vanilj.


Eelstone

Ale  5,5%  IBU 35
Malt: Korn
Humle: Centennial, Cascade
En lättdrucken ale där malten får ta huvudrollen. Cascade har en blommig och frisk arom, med karakteristiska citrusliknande toner.

Testad glutenfri


SmithPlain

Svart IPA  5,9 % IBU: 54
Malt: Korn, rostad korn
Humle: Wakatu, Pacific Jade
En IPA som ser ut som en stout. Humlen ger en kryddig, svartpepprig, blommig och citrusaktig ton. De moderna humlesorterna härstammar från Böhmen genom Saaz och Hallertauer Mittelfrü, men korsade med Nya Zeeländsk inhemsk humle.

Testad glutenfri


OlovsGrove

Amerikansk veteöl 5,1% IBU 25
Malt: Vete, Korn
Humle: Sterling, Mt Hood (Hallertauer Mittelfrüh)
En amerikansk veteöl skiljer sig väsentligt från den tyska då denna jäser med alejäst. Det ger inte en så uttalad syrlighet som den tyska varianten. Dessutom används amerikansk humle, en klon av Hallertauer Mittelfrüh som ger blommiga och kryddiga arom- och smaktoner.


RidgeVillage

Belgian Blond 7,5 % IBU 19
Malt: Korn
Humle: Saaz, East Kent Golding
Denna öl har en fruktig, kryddig smak med sötma, inslag av aprikos, banan, örter och honung. Under bryggningen tillsätts apelsinskal, pomerans och korianderfrön. Jäsningen sker i rumstemperatur och den belgiska jäststammen ger mer fruktiga smaker än exempelvis engelsk ale.


BigMoss

Vienna Lager  4,5%. IBU 28
Malt: Korn
Humle: Hallertauer Mittelfrü  
En lite mörkare lager, speciellt framtagen till oktoberfest med klassikerna över alla i humlevärlden. Dess uppgift är att ge en balanserad beska.


MeadowVillage

DIPA 7,5% IBU 75
Malt: Korn
Humle: Warrior, Citra, Amarillo, Willamette, Cascade, Centennial, Chinook
En kraftig dimmig öl med massor av beska, men också fruktig. Denna komplexa blandning av humle ger karaktärer av tydlig citrus, grapefrukt, tall och en viss blommighet.


WesternTrail

Porter 4,7% IBU 30
Malt: Korn
Humle: Pacifica Gem, Hallertauer Mittelfrü
En porter med Hallertauer Mittelfrüh, en över hundra år gammal humlesort, som ger en lätt blommig och kryddig arom. Ölet är spetsat med en tinktur av kanel och rom.


SunBay

Chili Ale 6,0% IBU 17
Malt: Korn, Vete, Råg
Humle: Warrior, Saaz
En öl som i både kok och torrhumling har berikats med spansk peppar. En frisk arom av chilin möts redan i doften och i första sippen möts du av hettan. Den tar dock inte över och resten av ölets smaker framträder relativt snart. Chilin hetta mildras vartefter du avnjuter glaset.


Om gluten

Glutenreducerad eller glutenfri?
Gränsvärden för glutenfritt har historiskt reviderats. Vid den senaste sänkningen av gränsvärdet för glutenfritt så gick man från 200 ppm till 20 ppm, med andra ord en drastisk sänkning. Man har även lagt till en definition med gränsvärde för ”mycket låg glutenhalt” som max får ha 100 ppm.
Smakverkstan Bryggeri använder sig av enzymatisk nedbrytning av gluten, så ölen är gjord på normala ingredienser (kornmalt och eller vetemalt) och det enzym vi använder har tre syften för oss. Klarningsagent, ölstabilisering/mognad och glutenreduktion.

Definitioner
Glutenfri
När vi säger att någon av våra produkter är glutenfri så har den genomgått ett glutentest från Imutest och innehåller <20 ppm gluten.
För närvarande är 5 sorter testade och klarar testet för att kallas glutenfri.

Glutenreducerad
När vi säger att en öl är glutenreducerad så använder vi exakt samma metodik som görs för glutenfria öl. Skillnaden är att vi inte ännu har glutentestat det ölet.

Vi kan dock säga det är extremt sannolikt att de av våra öl som vi säger är glutenreducerade skulle komma under gränsvärdet för ”mycket låg glutenhalt” (100 ppm) och vi kan säga att det är mycket sannolikt att den skulle komma under värdena för glutenfri (20 ppm).


Till sidans topp