Våra Öl

All öl tappas direkt på fat och förvaras omedelbart i kylrummet som delas av bryggeriet och puben, vilket gör att all öl är så färsk som det går att få. I puben serveras all öl från kran och de cirkuleras från tid till annan. Det finns oftast 8 öl uppkopplade av de du kan läsa om nedan. En och annan special-öl kan dock dyka upp på flaska.
All öl är glutenreducerad enligt definition nedan.


OlovsGrove

Amerikansk veteöl 5,1% IBU 25
Malt: Vete, Korn
Humle: Sterling, Mt Hood (Hallertauer Mittelfrüh)
En amerikansk veteöl skiljer sig väsentligt från den tyska då denna jäser med alejäst. Det ger inte en så uttalad syrlighet som den tyska varianten. Dessutom används amerikansk humle, en klon av Hallertauer Mittelfrüh som ger blommiga och kryddiga arom- och smaktoner.


HillofAbraham

Lager 4,7% IBU 35
Malt: Korn
Humle: Spalter select
En lager som bär alla klassiska ingredienser som kännetecknar en tysk lager. Humlen är förädlad variant av de den ädla Spalter.


AldertreeBay

Brut IPA 6,7% IBU: 5
Malt: Korn, majs 
Humle: Eldorado och Mosaic
En torr IPA där de långa sockerkedjorna bryts ner så att jästen kan konsumera i stort sett allt. Eldorado humlen har typiska aromer som drar åt tropisk frukt, päron, vattenmelon och stenfrukter, har den också inslag av godis. Mosaic kan beskrivas med ord som Mango, citron, citrus, Tropisk frukt, stenfrukter och granskott.


Eelstone

Ale  5,5%  IBU 35
Malt: Korn
Humle: Cascade
En lättdrucken ale där malten får ta huvudrollen. Cascade har en blommig och frisk arom, med karakteristiska citrusliknande toner.


AppleBay

West Coast IPA  6,2% IBU 58
Malt: Korn
Humle: Mosaic, Citra
En öl med riklig beska, men också fruktigt från amerikanska västkusten. Citra har en tydligt fruktig ton, allmänfruktig med viss övervikt av citrus.


Dalaland

Ale 5,5 % IBU 17
Malt: Korn
Humle: Cascade
Möt en ale med ton av kaffe och vanilj, en Nya Zeeland favorit. Cascade har en blommig och frisk arom, med karakteristiska citrus-liknande toner och här har ölet fått ta emot kallbryggt kaffe med vanilj.


Gästspel – The Twelve

SMASH IPA 3,8% IBU 42
Malt: Korn
Humle: Amarillo
Ett experimentöl med endast en sorts malt och en sorts humle, (Single Malt And Single Hop) men också kryddad med pomerans, apelsin och kardemumma. En lätt sommaröl med låg alkoholstyrka och mycket smak.


RedosHigh

Stout 6,7% IBU 67
Malt: Korn, rostat korn, rökt malt
Humle: East Kent Golding 
Denna stout har fått ligga i en whiskytunna under ett par veckor innan den fatats. Den engelska humletypen är en klassiker för de mörka ölsorterna från Storbritannien och här anas en smak av whisky.


MeadowVillage

DIPA 7,5% IBU 75
Malt: Korn
Humle: Warrior, Citra, Amarillo, Willamette, Cascade, Centennial, Chinook
En kraftig dimmig öl med massor av beska, men också fruktig. Denna komplexa blandning av humle ger karaktärer av tydlig citrus, grapefrukt, tall och en viss blommighet.


RidgeVillage

Belgian Blond 7,5 % IBU 19
Malt: Korn
Humle: Saaz, East Kent Golding
Denna öl har en fruktig, kryddig smak med sötma, inslag av aprikos, banan, örter och honung. Under bryggningen tillsätts apelsinskal, pomerans och korianderfrön. Jäsningen sker i rumstemperatur och den belgiska jäststammen ger mer fruktiga smaker än exempelvis engelsk ale.


BigMoss

Vienna Lager  5,0% IBU 23
Malt: Korn
Humle: Hallertauer Mittelfrü  
En lite mörkare lager, speciellt framtagen till oktoberfest med klassikerna över alla i humlevärlden. Dess uppgift är att ge en balanserad beska.


CloverRoad

Red Ale 5,9% IBU 40
Malt: Korn
Humle: East Kent Golding
En lättdrucken, ljusare Red Ale av irländsk typ.


Highland

Dubbel IPA 7,2% IBU 66
Malt: Korn
Humle: Warrior, Amarillo, Willamette, Sultana, Centennial, Mosaic, Citra
En humlebomb där det mesta har tillsatts i torrhumlingen. Beskriva den mixen är inte lätt, jag säger bra, smaka.


ParkofAlley

NEIPA 6,0% IBU 65
Malt: Korn, vete, råg
Humle: Mosaic, Citra, ElDorado
En riktigt dimmig gyllene IPA med frisk beska. Humlen ger en arom av tropisk frukt, päron, vattenmelon och stenfrukter samt inslag av godis och jordgubbskryddig, svartpepprig, blommig och citrusaktig ton.


SmithPlain

Svart IPA  5,3 % IBU: 42
Malt: Korn, rostad korn
Humle: Wakatu, Pacific Jade
En IPA som ser ut som en stout. Humlen ger en kryddig, svartpepprig, blommig och citrusaktig ton.


SunBay

Chili Ale 5,0% IBU 26
Malt: Korn, Vete, Råg
Humle: Warrior, Saaz
En öl som i både kok och torrhumling har berikats med spansk peppar. En frisk arom av chilin möts redan i doften och i första sippen möts du av hettan. Den tar dock inte över och resten av ölets smaker framträder relativt snart. Chilin hetta mildras vartefter du avnjuter glaset.


WesternTrail

Brown Ale Pepparkaka 4,6% IBU 23
Malt: Korn
Humle: East Kent Golding
Vår brittiska julöl med smak av pepparkaka. Kent Golding är den mest klassiska brittiska aromhumlesorten, med anor flera hundra år tillbaka i tiden. Sorten kan kallas Golding, Kent Golding eller East Kent Golding beroende på var i England den har odlats. Utomordentlig humle i brittiska ales.


Om gluten

Glutenreducerad eller glutenfri?
Gränsvärden för glutenfritt har historiskt reviderats. Vid den senaste sänkningen av gränsvärdet för glutenfritt så gick man från 200 ppm till 20 ppm, med andra ord en drastisk sänkning. Man har även lagt till en definition med gränsvärde för ”mycket låg glutenhalt” som max får ha 100 ppm.

Smakverkstan Bryggeri använder sig av enzymatisk nedbrytning av gluten, så ölen är gjord på normala ingredienser (kornmalt) och det enzym vi använder har tre syften för oss. Klarningsagent, ölstabilisering/mognad och glutenreduktion. En fördel som vi ser är att vi inte ser något behov att använda PVPP (Polyvinylpolypyrrolidone – populär klarningsagent bland bryggerier) överhuvudtaget i vår bryggprocess.

Våra definitioner
Glutenfri
När vi säger att en öl är glutenfri så innehåller den <20 ppm gluten (i regel så ligger den under 10 ppm baserat på de labbresultat vi får). När vi säger att en av våra produkter är glutenfri så har den genomgått ELISA (enzyme-linked immunosorbent assay) glutentest hos ett ackrediterat laboratorium.

Glutenreducerad
När vi säger att en öl är glutenreducerad så använder vi exakt samma metodik och doseringstabeller som vi gör för den glutenfria ölen. Skillnaden är att vi inte låter ölen genomgå ett ELISA glutentest, då vi vid utförande av dessa labbtester hade varit tvungna att höja priset på ölen.

Vi kan dock säga det är extremt sannolikt att de av våra öl som vi säger är glutenreducerade skulle komma under gränsvärdet för ”mycket låg glutenhalt” (100 ppm) och vi kan säga att det är mycket sannolikt att den skulle komma under värdena för glutenfri (20 ppm).


Till sidans topp